• Как да изберем тапети за дома си?

  Трудно е да се датира кога и къде за първи път хората са започнали да използват тапетите, но голяма част от изследователите са на мнение, че тяхната родина е Древен Китай. Не само защото там е създадена хартията, но и защото китайците лепели оризова хартия на стените на къщите си още около 200г.пр.Хр. Те украсявали домовете си с панели от оризова хартия , върху които рисували птици, цветя, религиозни символи и пейзажи.

  В Европа най-ранният фрагмент на тапет е открит в колежа “Кристи” в Кембридж, Англия и датира от 1509 г., а век по-късно във Франция е основана и гилдия на хората, които се занимавали с лепене на тапети, макар че за целта тогава се използвали малки платна за декорация.

  Днес тапетите са един чудесен и ефикасен начин да направите дома си още по-красив и да внесете стил и настроение дори само с една стена, облепена в тапет.

  Няколко са важните неща, които трябва да съобразите при избора и покупка на тапетите:

  • Да изберете тапети с такъв цвят и рисунък, които съответстват на предназначението, размера и изложението на стаята, в която ще ги поставите.

  • Основата определя начина на залепване на тапета, както и лепилото, което трябва да се използва. Основата може да бъде: Флиз (нетъкан текстил-от нетъкани пресовани синтетични влакна), който позволява по-лесно залепване и отстраняване на тапетите и хартия - традиционната основа за повечето тапети.

  • Освен основата от значение е и какво покритие имат тапетите. Най-често срещаното покритие е винилът, той дава допълнителна издръжливост и позволява тапетите да се почистват. Съществуват и тапети, които са изцяло изработени от хартия и непозволяват почистване.

   

  ТАПЕТИ СИМПЛЕКС - чудесно евтино решение за освежаване на дома. Това са тънки хартиени тапети, подходящи за равни и гладки стени. Залепват се с обикновено лепило, като се намазват тънко и НЕ се изчаква да омекнат. Притискат се с мека кърпа. Не е необходимо да се застъпват.

   

  ТАПЕТИ ДУПЛЕКС - подходящи за всякакви помещения, с изключение на баните. Това са двуслойни хартиени тапети с полимерна про мазка, даваща възможност за забърсване с леко влажна кърпа. Предлагат се гладки и с релеф. Залепват се с обикновено лепило. Изчаква се докато омекнат добре, и се притискат с мека кърпа. Не се застъпват.

  AKРИЛНИ ТАПЕТИ

  Акрилните тапети са от еднослойна хартия, като при изработването им се използват акрилни бои.Този вид тапети се отличават с по-силно изразен релеф, който може да покрие леки неравности по стената. Полагат се лесно, като се ползва лепило за хартиени тапети. Подходящи са за различни интериорни решения.

   

  ТАПЕТИ ВИНИЛ (PVC) - високо качествени тапети, устойчиви на миене и на слънчеви лъчи. Това са хартиени тапети с PVC покритие, може да се мият с мокра кърпа или четка. Благодарение на дебелината и релефа, които имат, са подходящи за стени с леки неравности. Залепват се със специални лепила за винилни тапети. Изчаква се около 6 минути да омекнат добре, и се притискат с мека кърпа или четка. Не се застъпват.

   

  ТАПЕТИ ЗА БАНЯ - устойчиви на течаща вода, специално за бани и кухни. Това са хартиени тапети с дебело PVC покритие, разработени за облепяне на бани. Залепват се със специални лепила за монтаж в бани. Задължително фугите между тапетите се намазват със силикон. Не се полагат върху фаянсови плочки.

   

  TAПЕТИ ФЛИЗ - текстилни тапети от ново поколение, даващи възможност за много лесно поставяне на стената, и бързо и без остатъчно отлепване при желание за промяна на интериора. При тях особеното е, че със специалното флиз лепило се маже стената, а не тапета!

  Основно правило при лепенето на тапети е, че колкото по-тежък е тапетът, толкова по-гъсто трябва да е лепилото.

  Когато купувате и използвате тапети, обърнете особено внимание на символите върху опаковките. Тези символи ви дават важна информация за лепенето и почистването им!

 • Връзката между формата на килима и настроението

  Енергийните свойства на килима до голяма степен зависят от неговата форма. Кръглите килимчета символизират мир и духовност.

   

  Най-добре е те да бъдат сложени на пода в спалнята, гостната, трапезарията – там където трябва да цари спокойна обстановка. Квадратните и правоъгълните килими и черги са свързани с материалната, интелектуалната и технологичната сфери.

   

  Те подхождат за кабинети, офиси, библиотеки, холове и фоайета. Овалните килими имат универсална енергетика и затова пасват навсякъде, особено ако можете органично да ги включите към интериора.

 • Как да изберем килим за детска стая ?

  Ако сте пред избор на килим за детската стая, обикновен килим определено няма да свърши работа.

   

  Децата се нуждаят от свежи цветове и детски мотиви, затова е хубаво да подберете килим според вкуса и характера на детето.

   

  Ако решите килимът на детето ви да е с по-нестандартна форма, то можете да изберете той да е овален или кръгъл. Ако искате да сложите килима в центъра на стаята, то избирайте такъв с рисунка в центъра му.

   

  Правилният избор на детски килим ще направи подът пъстър и весел :)))